Czy liczba pikseli na matrycy ma wpływ na wynik rozdzielczości? Przyglądamy się ponownie temu zagadnieniu tym razem w oparciu o testowany w czerwcowym Foto-Kurierze...
Zaprezentowany 5 stycznia, przy okazji targów CES, Panasonic Lumix DMC-TZ100 to najnowszy kompakt cieszącej się sporym zainteresowaniem rodziny TZ wyposażony w jednocalową...
Rusza kolejna edycja jednego z najważniejszych konkursów fotografii przyrody. W rywalizacji mogą wziąć udział zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści, a od kilku lat również...
4 lutego 2016 firma Sony zaprezentowała nową serię obiektywów o symbolu G Master™. Obejmuje ona trzy nowe obiektywy z mocowaniem typu E przystosowane do matryc...
Na pierwszy rzut oka Scan Master 1 może wyglądać groźnie. Duże rozmiary, format A1, do tego boczny dotykowy panel. Wygląda imponująco, pierwsza myśl - trudna obsługa....
Panel fotograficzny stowarzyszenia EISA zorganizował już IX edycję dwuetapowego międzynarodowego konkursu EISA Maestro Award (tym razem pt. „Krajobraz”).
W dobie mediów społecznościowych i mody na gotowanie, fotografowanie jedzenia urasta do rangi sztuki. Nasze zdjęcia trafiają nie tylko do prywatnych albumów, ale...
Po wakacyjnych-urlopowych wojażach nasze karty pamięci są w dużej części zapełnione zdjęciami. Niestety, czasem słoneczna pogoda, na którą czekamy z utęsknieniem powoduje,...
W dobie mediów społecznościowych i mody na gotowanie, fotografowanie jedzenia urasta do rangi sztuki. Nasze zdjęcia trafiają nie tylko do prywatnych albumów, ale coraz częściej publikujemy je na Facebooku, Instagramie czy Snapchacie. Jak powinniśmy fotografować jedzenie? Jak ulepszyć nasze zdjęcia? Gdzie szukać wiedzy na temat stylizacji i kompozycji? Dowiedz się co jest najważniejsze w fotografii kulinarnej i poznaj tajniki pracy Kingi Błaszczyk – Wójcickiej podczas warsztatów Akademii Nikona.
Przez lata fotografia kulinarna była uważana za jedną z najtrudniejszych dziedzin fotograficznego rzemiosła. W dzisiejszych czasach fotografowanie jedzenia zyskało ogromną popularność w serwisach społecznościowych, a blogerzy kulinarni udowodnili, że „apetyczne” zdjęcie jedzenia może powstać w zaciszu domowej kuchni, przy pomocy własnego, często amatorskiego sprzętu.
Zanim zaczniemy robić zdjęcia, warto przemyśleć jak skomponować nasze eksponaty. Stylizacja w fotografii kulinarnej wymaga od nas większej inwencji niż pozostałe dziedziny. Klasycznym tłem dla naszych zdjęć jest drewno – jeśli nie mamy w domu starego, drewnianego stołu, możemy wykorzystać deski ze sklepu budowlanego lub panele podłogowe.
Strona została zoptymalizowana w przeglądarkach: Mozilla Firefox > 3, Chrome, Internet Explorer > 7 oraz Opera. Polecana rozdzielczość ekranu 1280 x 1024